Problemen bij condensatie

Waaruit bestaat het fenomeen condensatie ?

Condensatie is de transformatie van luchtluchtvochtigheid in de vorm van fijne druppels die verschijnen op de koudste zones van de muur. Die zones, die we “koudebruggen” noemen, bevinden zich het vaakst op de gevelmuren (in de hoeken, rond de raam- of deuropeningen) en op ondergrondse muren. Het is een natuurlijk fenomeen dat steeds vaker voorkomt door de betere luchtdichtheid van gebouwen en de uitstekende isolatie van onze huidige ramen.

Wat zijn de symptomen ?

Die fijne druppels maken de muren nat en als deze vochtigheid blijft aanhouden, dan werkt dat het verschijnen van microscopische schimmels – zwart of groenachtig – in de hand. In de meest extreme gevallen kan er afvloeiing verschijnen op de muren en kan er zich schimmel vormen op kledij of meubels.

Welke problemen brengt dit met zich mee ?

Zonder behandeling kan de schimmel zich verspreiden en steeds grotere oppervlakken inpalmen. Deze schimmelvlekken zijn schadelijk voor uw gezondheid. Een woning die te veel schimmels bevat, wordt zonder twijfel als onbewoonbaar bestempeld door de plaatselijke autoriteiten.