Wat is huiszwam ?

Hoe verschijnt huiszwam ?

De sporen van deze zwam komen vaak voor in onze regio. De juiste omstandigheden volstaan al om een besmetting te krijgen:
– de aanwezigheid van hout (bijna alle soorten),
– een voldoende hoge vochtigheidsgraad (vanaf 25%),
– een optimale temperatuur van 18-22 °C,
– weinig licht, weinig ventilatie.
Aanvankelijk ontwikkelt de huiszwam zich op verborgen plekjes in huis. Als aan alle voorwaarden voldaan wordt, kan hij zich erg snel ontwikkelen.

Hoe ontwikkelt het zich ?

De huiszwam beschikt over de bijzondere eigenschap dat hij door muren heen kan. De filamenten (mycelium zwamvlokken) verspreiden zich gemakkelijk in het metselwerk op zoek naar hout. Als het houtwerk te droog is, dan kan de huiszwam via het mycelium het nodige water aanvoeren om het hout te “verteren”. Zelfs nadat de bron van vocht waardoor de huiszwam kon ontstaan weggenomen werd, blijft de huiszwam aanwezig in het metselwerk. Hij kan zijn eigen groei afremmen of zelfs gedurende langere periodes in een soort van winterslaap gaan. Zodra de omstandigheden het toelaten, hervat hij zijn ontwikkeling.

Hoe spoor ik huiszwam en de omvang van de aantasting op ?

U heeft een expert nodig om het mycelium van amper enkele mm lang of de typische spleten (kubusvormige verrotting) in het houtwerk op te sporen. De onzichtbare ruimtes moeten met behulp van endoscopische camera’s onderzocht worden. Het is pas nadat het pleisterwerk en, indien nodig, het houtwerk (vloer, balken …) verwijderd werd dat de omvang van de aantasting correct beoordeeld kan worden. De huiszwam kent heel wat gedaanten tijdens zijn levenscyclus. De meest voorkomende zijn:
– vlakken of sluiers van mycelium: ononderbroken lagen mycelium (filamenten), witachtig en soepel. In het algemeen lijkt het op watten. Als de structuur brozer is, dan gaat het vaak gewoon over een waas van zouten en is het dus geen huiszwam.
– het vruchtlichaam: vaak met een bruinrode kleur en een witachtige rand. De schimmel bevindt zich op dat moment in een stadium van verspreiding. Hij kan heel wat sporen verspreiden, in de vorm van een roodachtig poeder. Die sporen kunnen, in de juiste omstandigheden, andere huiszwammen laten ontstaan.