Vochtwerend maken en behandelen van vochtige gevels

Wat is de oplossing om de poreusheid van een gevel aan te pakken ?

Indien de stenen niet geverfd zijn, dan kunnen er oplossingen gebruikt worden op basis van hars dat doordringt in de poriën van het materiaal. Er bestaan heel wat producten van een verschillend kaliber en heel wat verschillende toepassingstechnieken.
We gebruiken enkel silaan-siloxaanharsen van Duitse oorsprong. Die vallen volgens de tests van het WTCB in de hoogste kwaliteitsklasse. Dat hars is beschikbaar in de vorm van micro-emulsies op waterbasis. Producten op basis van solvents worden enkel gebruikt om muren te behandelen die in het verleden al eens behandeld werden.
Het product vormt geen waterdichte film. Het heeft een vochtwerend effect (afstoten van watermoleculen) en laat het metselwerk dan ook ademen, wat erg belangrijk is.

Welke technieken worden gebruikt voor het aanbrengen ?

Er bestaan drie technieken voor het aanbrengen. Aanbrengen met een borstel, door te verstuiven en door overgieten.

  • Het aanbrengen met een borstel gebeurt met producten in crèmevorm. Overdosering kan, na polymerisatie, leiden tot het verschijnen van onuitwisbare sporen. Die techniek is handig voor het behandelen van muur- en raamopeningen.
  • Verstuiven gaat snel, maar het is moeilijk om juist te doseren, om te komen tot een complete verzadiging van de steen.
  • We raden de techniek aan door de gevel te overgieten, omdat deze een homogene en volledige impregnering garandeert van het metselwerk.